10 Tips om je interieur te bepalen
Je hebt het contract voor je nieuwe huurwoning of koopwoning ondertekend… dan is het wachten op de sleutel! Ondertussen kun je mooi vast aan de slag met het inrichten van je huis. Maar hoe bepaal je je eigen stijl? En bij welke kleuren en materialen voel je je thuis? De woonstylistes van ‘zo in je eigen huis’ maakten de ultieme checklist voor je!
Een, Verzamel zo veel mogelijk inspiratie.
Ga op zoek naar wooninspiratie en interieur ideeën voor het inrichten van je nieuwe huis. Bezoek woonwinkels, blader door woonmagazines. Ook online vind je de verfrissende woonblogs en woonmagazines met de leukste woonideeën, interieurtips, woonshopadresjes én inspirerende artikelen!
Twee, Maak je moodboard.
Heb je al leuke ‘woonideeën’ in je hoofd? Verzamel je mooiste kleuren, accessoires en meubels, en maak een moodboard of wooncollage. Dat kan natuurlijk met wat ouderwets knip- en plakwerk, maar nóg makkelijker is het maken van een online moodboard! Dé perfecte app daarvoor is Pinterest.
Sla al je favoriete afbeeldingen op en creëer je eigen, ultieme woonstijl 😉
Drie, Maak je indeling.
Welke kamer ga je waarvoor gebruiken? Kijk kritisch naar de ruimtes en maak, aan de hand van de bouwtekening of plattegrond, een grove indeling. En: durf! Wat gebeurt er als je die muur in de woonkamer weghaalt of verplaatst? Kan er ergens extra ruimte gecreëerd worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van een aanbouw, dakkapel of veranda? Nu kan het nog! Als je er eenmaal ingetrokken bent verander je je woonruimtes niet zo snel meer.
Ga je binnenkort verbouwen of ga je opnieuw je woonkamer inrichten? Vraag één van onze woonstylistes naar een vrijblijvend interieuradvies. Wedden dat je vol inspiratie en nieuwe ideeën de deur uitloopt?
Vier, Bepaal je kleuren.
Kleur is heel bepalend voor je interieur. Ga je voor pasteltinten? Of houd je meer van felle kleuren? Waar je ook voor kiest, ga voor díe kleuren waar jij je prettig bij voelt. Houd je de basis rustig, dan kun je wat meer uitpakken met opvallende accessoires. Kies je voor een bonte mix aan kleuren, dan is het belangrijk dat de kleuren goed bij elkaar passen. Óf je houdt de basis, je kozijnen, deuren, muren en plafonds, gewoon lekker wit. Wit geeft rust, combineert met alle (stijlen) meubels en is tijdloos. En: een kamer die wit is, lijkt ook nog eens groter!
Vijf, Je eigen Woonstijl.
Een nieuw huis is dé perfecte kans om voor een nieuwe woonstijl te kiezen. Kies je voor een robuuste look met een stoer industrieel interieur? Of houd je meer van een natuurlijke, landelijke inrichting?
Welke stijl je ook kiest: blijf bij jezelf! Ga voor een persoonlijk interieur waar jíj je in thuis voelt!
Pssst…! Heb je hulp nodig bij het bepalen van de juiste sfeer en uitstraling? Denk eens aan het inschakelen van een vakprofessional. Van ontwerp tot uitvoering; als je wilt nemen ze je álles uit handen. Dus… houd je niet van schuren? Vind je het lastig om te behangen? Besteed (een aantal zaken) uit en jij kunt lekker wat anders gaan doen. Woonaccessoires shoppen bijvoorbeeld… 😉
Zes, beginnen bij het begin.
Bepaal aan de hand van je budget eerst je basis en materialen (vloeren, wandafwerking, raambekleding en meubels) en kies dan pas voor de kleuren. Gebruik per etage zoveel mogelijk dezelfde vloer, dat zorgt voor rust en creëert ruimte.
Zeven, Praktisch inrichten.
Denk goed na over wie je woonruimte gaan gebruiken. Heb je huisdieren? Neem liever geen vloerbedekking, maar ga bijv. voor een krasvrije vloer zoals (betonlook) marmoleum. Heb je kleine kinderen? Kies voor een vloer die makkelijk schoon te houden én vlekproof is.
Combineer dat bijvoorbeeld met een vloerkleed waar de kids lekker op kunnen spelen en je hebt een heerlijke, praktische én sfeervolle familiekamer!
Acht, Vergeet je lichtplan niet.
Verlichting. Het is meestal niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je nieuwe huis, maar wel superbelangrijk! Kijk eerst waar de aansluitpunten en stopcontacten zitten. Maak vervolgens een lichtplan door per plek te bepalen welk soort licht er nodig is.
Kies eerst voor de basisverlichting, de lampen waarmee je de ruimte volledig kunt verlichten. Kijk dan wat je in die ruimte wilt doen: wil je fijn kunnen lezen? Lekker relaxen? Waar ga je eten? Daar plaats je functionele verlichting, zoals een eetkamerlamp, leeslamp of (dimbare) spotjes.
Heb je nog bijzondere objecten, zoals kunst en mooie planten? Denk eens aan het verlichten ervan. Door het juiste licht op de juiste plek te kiezen, creëer je een prachtig lichtspel!
Negen, Een 3D ontwerp maakt het duidelijk.
Op internet zijn verschillende websites waar je, aan de hand van duizenden afbeeldingen van meubels, wandbekleding en accessoires, je interieur meteen in 3D kunt ontwerpen. Zo kun je precies zien of je mooie brocante meubel past bij dat kekke behangetje wat je hebt uitgezocht.
Vind je dat teveel gedoe? Vraag een goede interieurstylist het voor je te doen. Breng eens vrijblijvend een bezoekje aan één van onze styling adviseurs voor een 3D interieurontwerp, inclusief kleur- en interieuradvies op maat!
Tien, Je woondecoratie.
Als je huis eenmaal klaar is, kun je natuurlijk niet wachten om lekker te gaan shoppen! Plaids, kussens, tafeldecoratie, kaarsen, fotolijsten, planten en bloempotten… heerlijk! Het gevaar is wel dat je teveel in één stijl koopt (en dus een trendgevoelig interieur creëert), maar ook dat je spullen koopt waar je na verloop van tijd weer genoeg van hebt.
Dus: ga je je huis of woonkamer inrichten? Neem de tijd. Koop niet alles in één keer en combineer oud met nieuw. Zo ontdek je gaandeweg wat het beste bij jou en bij de ruimte past. Zo creëer je jouw eigen interieurstijl, die past bij jouw karakter!
Heb jij nog interieuradvies of handige tips en ideeën voor je huis? Laat het ons weten!