skip to Main Content
Fotobehang,interieurfolie, Behang Met Afbeelding

Interieur Trends 2021

De Japandi Stijl

De Japandi-stijl is de onontkoombare interieurtrend die Japans en Scandinavisch design combineert. De look is minimalistisch, functioneel, warm en rustgevend, met een vleugje imperfectie in zuivere wabi-sabi-stijl. We hebben enkele tips bij elkaar gesprokkeld om thuis met de Japandi-stijl aan de slag te gaan. Maar eerst zoeken we uit waarom de twee stijlen zulke goeie maatjes zijn.

Fotobehang, interieur, interieur trends, mural, wall paper

Nieuwe trend, oude vrienden

De natuurlijke harmonie in de Japandi-stijl heeft veel te danken aan de oude culturele banden tussen Denemarken en Japan. Al 150 jaar geleden begonnen Deense architecten, kunstenaars en ontwerpers naar Japan te reizen om nieuwe inspiratie op te doen.

Zij behoorden tot de eerste westerlingen die het land bezochten, toen het na 220 jaar eindelijk zijn grenzen openstelde. Velen geloven dat de sporen van die vroege Japanse invloed te zien zijn in de keramiek, de meubelen, de open architectuur en het minimalisme van het hedendaagse Denemarken. De bewondering is trouwens wederzijds, want Deens design is al tientallen jaren populair in Japan.

Beide landen hebben ook veel respect voor ambachtslieden, vakmanschap en natuurlijke materialen, voornamelijk hout. Verder zijn zowel de Japanse filosofie ‘wabi-sabi’ als het Deense ‘hygge’ geworteld in een diepe waardering voor eenvoud.

Hou het simpel

Zowel het Japanse als het Deense design voeren de natuurlijke warmte van hout hoog in het vaandel. Kies voor de belangrijkste meubelen in je huis dan ook voor dit materiaal, indien mogelijk onbehandeld. Houten muurpanelen doen het ook heel goed. Voeg dan enkele natuurlijke accenten toe met opvallende kamerplanten, bij voorkeur in terracotta potten.

Natuurlijke kleuren

Hier botsen we op twee stromingen binnen de Japandi-stijl. Wie de Scandinavische kant laat doorwegen, kiest eerder voor witte of neutrale tinten met rijke accenten. De Japanse aanhangers zullen dan weer grote vlakken in rijke kleuren verkiezen, op de muren of in andere elementen. Werk in elk geval met natuurlijke tinten zoals blauw, groen, donkerpaars en bruin. Zwart is ook populair in de Japandi-stijl.

shutterstock 688746061

Back To Top